Adresa

Bvd. T. Vladimirescu, Nr. 133 Dr. Tr. Severin, jud. Mehedinti

tel: 0252313191, 0773335045

Program de lucru

Luni - Vineri:

07:00-20:00

Sambata: 07:00-15:00

Duminica: 09:00-12:00

Puncte de recoltare

ORSOVA

Se va redeschide...

HERCULANE

Str Trandafirilor, Nr.60

Ghidul pacientului

Analizele medicale de laborator reprezinta o varietate de metode biochimice, bacteriologice, imunologice, etc. care dau informatii despre starea organismului, functionarea lui normala sau patologica.

Analizele in ambulatoriu, in general, se pot efectua la recomandarea colegilor nostri practicieni (medici de familie, medici de specialitate) care, dupa consultatie, vor sa completeze informatiile despre starea dumneavoastra de sanatate, pentru a fixa cea mai adecvata conduita terapeutica, stiut fiind faptul ca mai multe boli pot avea semne clinice asemanatoare.
De asemenea, se pot face analize profilactice: la angajare, controale periodice, sau pentru asigurari de viata. Exista o cota, destul de importanta, de pacienti care solicita singuri analize, de obicei anual, pentru a-si monitoriza starea de sanatate.

Analizele se recolteaza de obicei dimineata, intre orele 7:00-11:00, exceptie cazurile de urgenta cand se pot recolta analize si in momentul aparitiei starii de rau acut pentru a ajuta la stabilirea corecta a diagnosticului pacientului. In acest caz se efectueaza un minim necesar de analize de orientare: enzime cardiace, analize de biochimie, hematologie etc, urmand ca bateria de analize completa sa fie reluata a doua zi in conditii optime; anumiti hormoni: ex. Cortizol care are 2 virfuri de valori ora 8:00 si ora 16:00.

Pregatirea pentru recoltarea sangelui: in dimineata recoltarii recomandat este a nu se consuma alimente si lichide pentru a nu duce la rezultate false ex: glicemie, colesterol, trigliceride etc.
Exista o serie de medicamente care pot modifica rezultatele analizelor si pentru aceasta trebuie intrebat medicul care a recomandat medicatia daca in cazul efectuarii analizelor se intrerupe sau nu medicatia prescrisa.

Examenul sumar de urina: recoltarea se face din prima urina de dimineata sau dupa 4-5 ore de la ultima mictiune.
Urina se colecteaza intr-un recipient de minim 100ml de plastic cu capac (recipient special). Aceasta analiza ne da informatii despre intregul tract urinar si din acest motiv o cantitate mai mica de urina implica un examen incomplet si deci informatii incomplete.

Urocultura arata prezenta unei potentiale infectii urinare. Se recolteaza dimineata, din prima urina, in recipient steril (urocultor) dupa o toaleta
riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun. Primul jet de urina (contaminat cu flora de pe uretra) este eliminat in toaleta, jetul mijlociu este colectat in urocultor (avand grija sa nu atingem capacul urocultorului de nimic din jur pentru a nu contamina proba), ultimul jet din nou in toaleta. Analiza se face inainte, in timpul si la sfarsitul tratamentului cu antibiotic la recomandarea medicului curant.
Urocultura de control se face la minim 5 zile de la terminarea tratamentului antibiotic.